!WiKi!‎ > ‎Documenten‎ > ‎

FAQ, meest gestelde vragen


Google Apps Professional, veelgestelde vragen van klanten


Waarom bieden jullie software-als-service en waarom Google Apps?

Wat zijn de voordelen van software-als-service (SaaS)?

De voordelen voor gebruikers zijn:

 • Gegevens zijn overal toegankelijk, via elk willekeurig platform
 •  25 GB opslagruimte in het postvak per gebruiker met krachtige zoekfunctionaliteit
 • Eenvoudige en snelle samenwerkings- en berichttoepassingen
 • Gegevens gaan nooit verloren, ook niet als uw laptop kapot gaat of gestolen wordt

De voordelen voor IT-gebruikers zijn:

 • U hoeft geen hardware of software te installeren of te onderhouden
 • Zeer lage vaste kosten per gebruiker
 • Eenvoudige toepassingen die de gebruikers al kennen; training nagenoeg overbodig
 • Mogelijkheid om gebruikers stapsgewijs te verplaatsen
 • Geen licentiekosten of kosten van hardware en datacenters
 • Open platform voor integratie

De voordelen voor bedrijven zijn:

 • Lagere kosten
 • Betere productiviteit per medewerker, waardoor er sneller beslissingen kunnen worden genomen.
 • Meer flexibiliteit om veranderingen en innovaties snel door te voeren
 • Aantrekkelijke IT-omgeving voor de jongere generatie medewerkers

 

Hoeveel geld kan ik besparen met Google Apps?

De meeste bedrijven hanteren een kostenmodel voor het bepalen van kosten van e-mail- en productiviteitstoepassingen per medewerker. De kosten liggen gewoonlijk ergens tussen de $300 en $1000 per medewerker.

Waarom Gmail?

Gmail heeft meer dan 10 miljoen zakelijke gebruikers. Met Gmail beschikt u over een aanzienlijke opslagruimte in uw Postvak IN, waardoor u geen e-mailberichten hoeft te verwijderen.  Verder is de krachtige zoekfunctionaliteit van Google beschikbaar en worden e-mail- en chatberichten als conversaties weergegeven. De chatfunctie is geïntegreerd in Gmail, zodat u in realtime op een e-mailbericht kunt reageren. Gmail is bovendien ook beschikbaar op elke computer, zodat u uw berichten niet langer alleen van achter uw eigen bureau hoeft te beantwoorden. Met Gmail kunnen complexe functies eenvoudig worden uitgevoerd, zodat gebruikers minder lang hoeven te worden getraind. 

 

Waarom Google Agenda?

Met Google Agenda kunt u de agenda's van medewerkers en collega's online bekijken. Hun afspraken worden naast de uwe weergegeven, waardoor u het plannen van activiteiten kunt stroomlijnen. Google Agenda kan ook worden geïntegreerd met andere onderdelen van Google Apps. U kunt communiceren, delen en samenwerken met Gmail, Talk en Agenda. Zo voorkomt u dubbel werk en verbetert u de efficiëntie. Bovendien kunt u zelf beslissen wie uw agendagegevens mag zien. 

Waarom Google Talk?

Met Google Talk kunt u beter en efficiënter communiceren. U kunt via het chatprogramma reageren op 
e-mail. Zo kunt u in realtime communiceren en de productiviteit van uzelf en uw medewerkers verhogen. 
U heeft geen client nodig omdat het chatprogramma is geïntegreerd in Gmail. Met de chronologische conversatieweergave van e-mail- en chatberichten heeft u snel een overzicht van de volledige historie
en context van een conversatie.

Waarom Google Documenten?

Met Google Documenten verbetert u de kwaliteit van de productie, door samen te werken aan en discussie over een document tegelijkertijd mogelijk te maken. Meerdere mensen die zich op verschillende plaatsen bevinden, kunnen hetzelfde document bekijken, bespreken en bewerken op elk gewenst moment en vanaf elke gewenste plaats. Zo wordt dubbel werk voorkomen, evenals het verwarrende bijhouden van documenten, of problemen met het versiebeheer. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het overschrijden van de schijfruimte en het vol raken van het Postvak IN, zoals bij gewone e-mail.
Verder biedt Google Documenten beveiligd delen. U moet zich voor elk Google-document aanmelden. Zo bent u ervan verzekerd dat er geen informatie in verkeerde handen terechtkomt.

Waarom Google Video?

Het delen van video's maakt belangrijke communicatie, zoals interne trainingen en bedrijfsaankondigingen, persoonlijker, interessanter en effectiever. Medewerkers kunnen video's veilig delen met bepaalde collega's of met iedereen in het bedrijf, zonder dat vertrouwelijke informatie publiek wordt. Google host en streamt uw video's op een veilige manier, zodat medewerkers geen video's per e-mail hoeven te versturen of de 
IT-afdeling hoeven te belasten met het realiseren van een video-oplossing. Video's kunnen direct door de medewerkers worden gedeeld. Voor het weergeven en plaatsen van opmerkingen is geen speciale software vereist. Een standaardbrowser is voldoende.

Waarom Google Sites?

Bedrijven gebruiken Google Sites om nuttige informatie toegankelijk te maken. Medewerkers kunnen een intranet maken of sites laten maken door projectteams om kennis van een bepaalde afdeling vast te leggen en te delen. Het beheren van bestandsversies is geautomatiseerd, waardoor het gemakkelijk is om bestanden bij te werken en de nieuwste versie te openen. Ondersteunde indelingen zijn onder meer .doc, .xls, .csv, .ppt, .txt en .pdf. Gebruikers kunnen Google Documenten, Spreadsheets, Presentations, YouTube-video's, Picasa-diaseries en gadgets weergeven zonder dat ze over programmeervaardigheden hoeven te beschikken. De zoekfunctie van Google is geïntegreerd zodat het zoeken van nuttige bedrijfsinformatie net zo gemakkelijk is als zoeken op het internet. Er is geen kennis van coderen of systemen nodig om pagina's bij te werken of nieuwe interne sites te maken. Iedereen kan informatie toevoegen.

 

Bedrijven die Google Apps gebruiken

Hoeveel bedrijven gebruiken Google Apps? 

We zijn in februari 2007 gestart met Google Apps Professional en we hebben meer dan 500.000 bedrijven en meer dan 10 miljoen zakelijke gebruikers. Per dag melden zich 3000 bedrijven aan.
De infrastructuur is volledig ontwikkeld en is al beschikbaar vanaf april 2004, toen we zijn gestart met Gmail. Grote bedrijven zoals Genentech gebruiken Google Apps, en Google gebruikt Google Apps ook voor de eigen 20.000 medewerkers. Bedrijven begrijpen dat software-als-service (SaaS) toekomst heeft en ze realiseren zich dat ze er gebruik van moeten gaan maken. In de tweede plaats realiseren ze zich dat ‘one size fits all’ een zeer dure oplossing is. 

Zijn er bepaalde bedrijfstakken waar het gebruik van Google Apps vooral nuttig is? 

Google Apps biedt basisfuncties voor communicatie en samenwerking die van fundamenteel belang zijn voor elk bedrijf. Dat gezegd hebbende: we zien een snelle toename van het gebruik van Apps bij mobiele medewerkers, wereldwijde teams die in verschillende tijdzones werken, en in de detailhandel en bij productiebedrijven. Andere gebruikerscategorieën zijn:

 • Gebruikers van webmail en oude e-mailsystemen (bijvoorbeeld verkoopafdelingen, medewerkers van klantenservices, makelaars in onroerend goed)
 • Gebruikers zonder bericht- of samenwerkingsservice (fabrieken, distributiecentra, strategische partners of tijdelijke consultants)
 • Samenwerkende gebruikers (teams en afdelingen die spreadsheets, projectplannen enzovoort delen).

 

Compatibiliteit en co-existentie van Google Apps

Is Google Apps compatibel met producten van Microsoft?

Google Documenten: ja. Documenten is compatibel met de bestandsindelingen van Microsoft Office
en vele andere standaardindelingen zoals PDF, OpenOffice en ODF. Standaardbestandsindelingen van Microsoft worden ondersteund voor het importeren en exporteren van en naar al deze populaire indelingen. Onze producten zijn ontworpen voor open standaardindelingen en zijn compatibel met vele andere producten.

Berichten en samenwerking: Google Apps is gebaseerd op een open en uitbreidbaar platform, waarbij uitbreidbaarheid en integratie kernbegrippen zijn. De open API-standaard van Google, Gdata, biedt eenvoudige en veilige programmeertoegang tot gegevens in toepassingen als Google Documenten, Google Agenda, Gmail, enzovoort. Daarnaast is het populaire Google-platform voor het ontwikkelen van gadgets ideaal voor het creëren van bedrijfs-mashups en workflowintegraties waarmee snel en goedkoop kan worden tegemoetgekomen aan bedrijfsbehoeften (bijvoorbeeld .NET, SOAP). Er zijn meer dan 50.000 gadgets ontwikkeld met dit platform, waarvan er vele worden gebruikt als bedrijfsspecifieke toepassingen zoals CRM en ERP-integraties, evenals workflowbeheer.

Kunnen jullie al mijn e-mail en afspraken migreren van MSFT Exchange en/of Lotus Notes?

Dat kan. Google Apps Professional heeft een set migratiehulpprogramma's en API’s waarmee u gegevens uit uw bestaande systemen kunt halen en deze kunt migreren naar Google Apps. Daarnaast heeft Google een toenemend aantal partners die zijn gespecialiseerd in Google Apps-implementaties, systeemmigratie, implementatie en co-existentie.

Wanneer ondersteunt Google Apps alle functies van Microsoft Office/Exchange?

Het is niet onze bedoeling om bij elke functie van deze producten aan te sluiten. Ons doel is het verbeteren van de algehele ervaring en om nieuwe opties toe te voegen op basis van de unieke mogelijkheden die het web biedt. Hoewel er altijd een element van onzekerheid is bij het overstappen 
naar producten van de nieuwste generatie, denken we dat de gebruikerservaring over het algemeen uitzonderlijk positief zal zijn.

We gebruiken nu meerdere mailsystemen. Hoe kunnen we gebruikers geautomatiseerd converteren?

Onze partners kunnen u begeleiden of u kunt onze Google API's en hulpprogramma's gebruiken.
Afhankelijk van de grootte van de organisatie is het mogelijk om met een testgroep te starten. Dit product is ontworpen om in een gemengde e-mail- en agendaomgeving te werken. Met de hulpprogramma's voor co-existentie van Google kunt u blijven werken in een gemengde omgeving voor e-mail en agenda's terwijl u een volledige migratie uitvoert.


Bruikbaarheid van Google Apps

Hoe zit het met offline mogelijkheden?

We zijn ons ervan bewust dat offline mogelijkheden van cruciaal belang zijn in het moderne bedrijfsleven. Hoewel breedbandverbindingen steeds gebruikelijker worden, zijn er nog steeds situaties waarin gebruikers offline moeten werken (bijvoorbeeld in vliegtuigen). Google heeft Google Gears bedacht, een standaard- en open-sourceprogramma waarmee browsergebaseerde Web 2.0-toepassingen offline kunnen worden gebruikt. De toepassingen van Google zijn gebaseerd op industrienormen. Gmail kan offline worden gebruikt in populaire clienttoepassingen, zoals Outlook, Thunderbird en Mac Mail via POP3 of IMAP. Op dezelfde manier is Google Agenda offline beschikbaar in elke clienttoepassing die de standaardindeling iCal gebruikt (bijvoorbeeld Outlook, iCal, enzovoort). Google Documenten ondersteunt het exporteren naar en importeren vanuit alle populaire bestandsindelingen voor desktops, waaronder Word, Excel, PowerPoint, PDF, HTML, OpenOffice, CSV, TXT en vele andere. 

Als ik wil stoppen met het gebruik van Google Apps, krijg ik mijn gegevens dan terug?

Ja. Onze oplossing heeft open API's naar alle toepassingen en u kunt e-mail, agenda's en documenten terugkrijgen in de standaardindelingen (IMAP, iCal, MS Office).

 

Google Apps: gegevensbeveiliging en betrouwbaarheid

Krijg ik eigen servers?

Nee. Google werkt met een zogenaamde 'multi-tenant'-omgeving. Hoewel er een logische scheiding wordt aangebracht tussen gebruikers en bedrijven, worden de opslag- en werkruimte gedeeld met een uitgebreid werkarray. Dit is het centrum van de architectuur van Google en hier worden de schaalbaarheid, betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit gerealiseerd waar Google om bekendstaat.

Wat zijn de beveiligingsvoordelen van software-als-service?

Met traditionele software slaan medewerkers gegevens op onbeveiligde USB-stations, schijven en laptops op om gemakkelijk toegang te houden tot de informatie. Met Google Apps hoeven medewerkers gevoelige informatie niet lokaal op te slaan, omdat ze vanaf elke gewenste locatie veilig toegang hebben tot hun gegevens. En met de beschikbaarheidsgarantie van 99,9% voor Google Apps weet u zeker dat medewerkers altijd toegang hebben. De beschikbaarheidsgarantie van 99,9% voor Google Apps wordt geboden aan organisaties die Google Apps Professional gebruiken, zoals wordt beschreven in de servicevoorwaarden voor Google Apps.

Waarom is Google Apps veilig?

Google beheert een van 's werelds grootste netwerken van gedistribueerde datacentra en neemt uitgebreide maatregelen om de gegevens en de intellectuele eigendommen op deze servers te beschermen. Deze faciliteiten worden 24 uur per dag beveiligd en we hebben een toegewijd beveiligingsteam, dat speciaal gericht is op het beveiligen van onze omgeving. De bedieningselementen, processen en het beleid waarmee de gegevens worden beschermd, zijn met succes onderworpen aan een SAS 70 Type II-audit. Onze beveiliging heeft drie hoofdcomponenten:

 • Personen: Google heeft een fulltime informatiebeveiligingsteam in dienst, dat bestaat uit enkele van 's werelds beste experts op het gebied van informatie-, toepassings- en netwerkbeveiliging. Dit team is verantwoordelijk voor de verdedigingssystemen van de bedrijfsomgeving, beveiligingscontroleprocessen en aangepaste beveiligingsinfrastructuur, alsmede voor
  de ontwikkeling, documentatie en implementatie van het beveiligingsbeleid en de beveiligingsnormen van Google.
 • Proces: beveiliging zit Google in de genen. Bij elke toepassing wordt vanaf het begin
  rekening gehouden met beveiliging. Google-toepassingen worden onderworpen aan meerdere beveiligingscontroles. Deze maken deel uit van de Secure Code-ontwikkelingsprocedure. De toepassingsomgeving heeft strenge beperkingen en wordt nauwlettend in de gaten gehouden voor maximale beveiliging. Externe beveiligingscontroles worden ook regelmatig uitgevoerd voor extra veiligheidsgaranties.
 • Technologie: de gegevens van Google Apps worden verdeeld over en 'versluierd' op meerdere servers en schijven waardoor ze voor mensen niet leesbaar zijn. Gegevens worden in meerdere datacenters gerepliceerd voor redundantie en consistente beschikbaarheid. Om het risico op aanvallen te beperken, is elke server van Google voorzien van de nodige softwarecomponenten en de homogene serverstructuur maakt snelle updates en configuratiewijzigingen in het gehele netwerk mogelijk.

We vertrouwen zelf op Google Apps

We vertrouwen onze eigen gegevens toe aan de producten die we u bieden. De medewerkers van Google gebruiken Gmail voor alle bedrijfsmail, Google Agenda voor het plannen van alle vergaderingen en afspraken en Google Talk voor de communicatie tussen projectteams. We gebruiken Google Documenten voor vertrouwelijke inhoud zoals specificaties voor productontwerp en Google Sites voor het beheren van teamprojecten.

Van wie zijn de gegevens in Google Documenten?

U behoudt de auteursrechten en alle andere rechten op de inhoud die u verstuurt, plaatst of weergeeft. Zoals in onze servicevoorwaarden staat, maken we geen aanspraak op de eigendomsrechten of het beheer over uw inhoud in Google Documenten. Voor documenten die u expliciet wilt delen met anderen, beschikken we over de juiste licentie om deze documenten weer te geven voor de geselecteerde gebruikers en gebruiken we de juiste indeling voor de verschillende weergaves.