!WiKi!‎ > ‎

Nieuws

Ahold maakt overstap naar Google Apps

55.000 medewerkers van supermarktbedrijf Ahold gaan werken met Google Apps. Voorheen werkte het Ahold-personeel nog met onder andere Lotus Notes van IBM. Volgens Google is Ahold de grootste Google Apps-afnemer in de Benelux. 

Ahold kan volgens Google miljoenen besparen door de migratie, onder andere omdat het nu geen omkijken meer heeft naar hardware en onderhoud. Vooralsnog is het Ahold om de overstap van e-mail, contacten en samenwerking aan documenten te doen. "We maken nu gebruik van Lotus Notes en we gebruiken Quickplace intensief. Straks willen we daar Google Apps voor gaan gebruiken", vertelt Jochem van de Laarschot, hoofd communicatie bij Ahold tegen Tweakers.net. 
De overeenkomst voor de migratie naar Google Apps is deze week getekend en de volgende stap zal zijn om de partijen te zoeken die de migratie gaan uitvoeren. Aan de beslissing is een pilot met een kleine groep voorafgegaan, volgens Van de Laarschot. Ahold blijft voor kantoorsoftware nog wel gebruikmaken van het Office-pakket van Microsoft. Een eventuele overstap naar Google Docs zal op een later moment bekeken worden. 
Niet alle 200.000 medewerkers van Ahold zullen gebruikmaken van Google Apps Premier Edition, maar dit is volgens de woordvoerder omdat niet al die medewerkers toegang tot de agenda en dergelijke nodig hebben. Kantoorpersoneel en storemanagers in de VS en de diverse Europese landen waar Ahold actief is, vallen wel onder de groep die overgaat. 
Google Apps Premier Edition kost 40 euro per gebruikersaccount per jaar. Voor dit bedrag krijgen de werknemers onder andere 25GB Gmail-opslag, 10GB plus 500MB per gebruiker voor gedeelde Google Sites-opslag en 24 uur per dag ondersteuning. 

Bron: tweakers.net


Cloudvariant Office 2013 voor bedrijven fors duurder dan Google Apps

'Om Google met zijn Apps-aanbod de pas af te snijden, moet Microsoft de cloudvariant van Office 2013 voor bedrijven scherp prijzen', was de opvatting van de meeste analisten bij de introductie van Office 2013, van de zomer. Maar Microsoft gaat niet rechtstreeks de concurrentie aan met Google Apps.

Microsoft verhuurt zijn Office 2013-variant voor kleine bedrijven voor een bedrag van 150 dollar per jaar. Dat is 100 dollar meer dan wat Google in rekening brengt voor de bedrijfsuitvoering van zijn apps. En nog altijd 50 dollar meer dan voor Google Apps met Google Vault, de beveiligings- en e-discoveryfunctie die Google desgewenst bij kan leveren.

Het aanbod van Microsoft is niet één-op-één vergelijkbaar is met dat van Google. Bij Google krijgt de klant bijvoorbeeld standaard 5 gigabyte opslagruimte per gecontracteerde gebruiker. De Small Business-variant van Office 2013 biedt 10 gigabyte per bedrijf en 500 megabyte per gebruiker. Bij 3 gebruikers biedt Google Apps dus al meer. En Google Apps stelt geen limiet aan het aantal gebruikers; de Small Business variant van Office 2013 is alleen beschikbaar voor bedrijven met maximaal 10 gebruikers.

Meer functionaliteit in Office 2013 ! Wel fors duurder.

Daar staat tegenover dat Microsoft meer functionaliteit biedt in de kantoortoepassingen, en dat ook de mogelijkheden om toepassingen te programmeren in Office 2013 uitgebreider zijn dan in Google Apps. Als extra's ten opzichte van Google Apps biedt Microsoft in Office 2013 voor Small Businesses ook nog de functionaliteit van de database Access, de Publisher-software en de Lync-communicatiesoftware.

Hoe de verhoudingen komen te liggen voor grotere bedrijven, is niet duidelijk. De prijzen van Office 2013 voor grotere bedrijven zijn nog niet bekend. Voor middelgrote bedrijven die nu Office 365 huren is dat niet onbelangrijk. Een webvariant van Office 2010 is nu - als Office 365 - voor 72 dollar per gebruiker per jaar te huur. Deze vorm is wel veel beperkter dan de huurvariant van Office 2013 voor kleine bedrijven - geen lokale kopie van Office, beperkte mailfunctionaliteit, geen Acces, Lync, SharePoint en dergelijke - maar hij is wel beschikbaar voor bedrijven tot en met 50 gebruikers. Als Google Apps for Small Businesses de maat der dingen is, wordt dat dus minstens twee keer zo duur.

Subpagina''s (1): whats-new